Genel Kategori

Kaş Kaldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kaş kaldırma ameliyatı, lokal anestezi ya da uykulu anestezi yani sedasyon altında yapılır. Operasyon tekniğine bağlı olarak kesiler, elektrokoter, bistüri veya radyofrekans cihazlarının kullanımıyla oluşturulur. Operasyon tekniklerine göre değişen dikiş materyalleri ve sabitleme yöntemleri uygulanmaktadır. Direkt olarak kaşın üzerine yapılacak müdahaleyle kaş yükseltmek amaçlanıyorsa, kaş kıllarının hemen üzerinden yüzeysel kesi uygulanır. Kıl köklerine zarar vermeyecek özel yöntemle bu kesi derinleştirilir. Kaş kılı kaybının önlenmesi minimal kesinin kamuflajını sağlar. Daha sonra muayene aşamasında belirlenen kadar doku çıkartılarak, cilt dokusu kozmetik dikiş ile kapatılmaktadır. Operasyonda iz engelleyici Z-plasti tekniği kullanılmaktadır. Kaş kaldırma ameliyatının diğer bir tekniği olan endoskopik kaş kaldırma ve ameliyatsız kaş kaldırma yöntemleri hakkında bilgileri içeriğimizin devamından öğrenebilirsiniz.

Endoskopik Kaş Kaldırma Nedir?

Endoskopik kaş kaldırma, kaş kılları ile kaplı deri içerisinden yapılır. Endoskopik yöntemde hasta için genel anestezi tercih edilir. Endoskopik yöntemde, doku düzlemine iniş yapılarak, endoskopla içeri giriş sağlanır. Görüntüleme teknolojisi altında damar ve sinirler gözetilerek kaşlar ve alın dokusu serbest hale getirilir. Bu adım ardından sabitleyici implant veya özel dikiş yöntemleriyle alın ve kaş dokusu belirli oranda yükseltilerek sabitlenir. Kesilerin kapatılması ardından alın bölgesine bandaj uygulanmaktadır.

Kaş Kaldırma Ameliyatı Sonrası İyileşme Nasıl?

Kaş kaldırma ameliyatı ardından iyileşme dönemi genellikle sorunsuz tamamlanır. Yüksek efora sebep olmayacak günlük aktiviteler yapılabilmektedir. Operasyon ardından her ameliyat ardından görüldüğü gibi belirli oranda morluk ve şişlik oluşabilir. Operasyon yöntemine bağlı olarak morluk ve şişlikler 1 ila 2 hafta içerisinde ortadan kalkmaya başlar.

1 veya 2 gün kaşları eskisi gibi hareket ettirmekte zorluk çekilmesi normaldir.  Kaşlara 5 gün süre ile su değdirilmesi önerilmez ve dikişler bir hafta sonunda alınır. Kişi operasyondan bir gün sonra kaşlarına herhangi bir darbe gelmesini önlemek şartıyla normal sosyal yaşantısına dönebilir.

Ameliyatsız Kaş Kaldırma Yöntemleri Nelerdir?

Ameliyatsız kaş kaldırma, kaşları yükseltme yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • İp askı,
  • Dolgu uygulaması,
  • Botulinum toksini uygulaması,
  • Cihazlı yöntem,

Bu tip teknikler kullanılarak kaşlar ameliyatsız şekilde kaldırılabilmektedir. Botulinum toksini uygulamasında, kaşa ve göz çevresine istenilen oranda biçimlendirme yapılabilir. Çok ağır cilt sarkmalarında tercih edilmeyen botulinum ile kaşın karşıt hareket yapan kasları gevşetilerek, kaşın dışı veya tamamı yükseltilebilir.

Kaş kaldırma amacıyla uygulanabilen diğer yöntem hyaluronik asit dolgudur. Kaşın bağ dokusu gevşediğinde veya yağ dokusunda eksiklik oluştuğunda meydana gelen sarkmalar, destekleyici hyaluronik asit dolguyla giderilir. Hastanın kaş yapısına göre dolgu işleminde farklı bir materyal seçimi gerçekleştirilebilmektedir.

İp askı ile kaş kaldırma etki süresi ameliyata göre daha kısa olan bir tekniktir. İlk aylar içerisinde ip askı ile elde edilen gerginlik, yerçekimine bağlı olarak ilerleyen aylarda aynı oranda gözlemlenemez. Özellikle ağır bir kaş dokusuna sahip olmayan, kesinlikle operasyon geçirmek istemeyen kişiler ip askı ile kaş kaldırma tekniğini tercih edebilirler.

Kaş Kaldırma Ameliyatı Kalıcı mı?

Kaş kaldırma ameliyatının kalıcılığı 2 sene ile 20 sene arasında değişmektedir. Kaş kaldırma operasyonu, ameliyatsız kaş kaldırma tekniklerine göre çok daha uzun süre gergin, doğal, kalkık kaş görünümüne sahip olma şansı kazandırır. En uzun süreli etki kaşın hemen üzerinden gerçekleştirilen kesiler sayesinde uygulanan kaş kaldırma operasyonuyla elde edilir.

Örneğin kaş üstündeki alın dokusunu ve frontalis kasını sıkılaştırarak kaşı kaldırmayı amaçlayan cihazlı uygulamada kısa süreli etkiler elde edilebilir. Yüzeyden ultrasonik dalgaların uygulanmasıyla veya dokudan radyofrekans uygulamasıyla kaş kaldırma işlemi yapılabilmektedir. Ancak bu cihazlı yöntemler ile 2 ila 20 sene arasında kalıcılık elde edilemez.

Endoskopik Kaş Kaldırma Ameliyatı İyileşme Süresi Ne Kadar?

Kaş kaldırma ameliyatı ardından iyileşme sürecine ilişkin korkuları olanlara özellikle endoskopik kaş kaldırma operasyonu önerilir. Kişi eğer endoskopik yönteme uygunsa, en konforlu iyileşme sürecinden bu teknik sayesinde yararlanabilir. Endoskopik yöntem ardından ödem oluşumu minimal düzeyde görülür.

Kaş kaldırma ameliyatı ardından 7 gün içinde iş hayatına ve sosyal yaşantıya geri dönmek mümkündür. Operasyon sırasında genel anestezi sayesinde herhangi bir acı hissedilmezken, sonrasında yüksek bir ağrı hissedilmesi söz konusu değildir. Hafif ağrılar için cerrahınız ilgili ağrı kesici ilaç desteğini sunacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu